Eκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31.05.2024 στο Μελισσοκομείο του κ. Στέφανου Γκιόκα στην περιοχή του Σχηματαρίου στα πλαίσια του Μαθήματος Επιλογής «Προϊόντα Μελισσοκομίας». Ο κος Στέφανος Γκιόκας είναι ένας μελισσοκόμος με πολύχρονη εμπειρία που διατηρεί περισσότερες από 300 μελισσοκυψέλες και παράγει διάφορες ποικιλίες μελιού καθώς και πλήθος μελισσοκομικών προϊόντων με ιδιαίτερη διατροφική αξία όπως πρόπολη, γύρη, και βασιλικό πολτό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ακολουθώντας τους ειδικούς κανόνες ενδυμασίας και λήψης προστατευτικών μέτρων (μάσκα και γάντια) πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο χώρο που βρίσκονται οι κυψέλες και αναλυτική επίδειξη των διάφορων τύπων κυψέλης και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στη μελισσοκομία (καπνιστήρι, ξέστρα κλπ.). Επίσης, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά το μελισσοσμήνος και τη δομή της κυψέλης και να αναγνωρίσουν τα ιδιαίτερα ανατομικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των βασιλισσών, των εργατριών και των κηφήνων.

Στη συνέχεια, ο μελισσοκόμος εξήγησε αναλυτικά στους φοιτητές τις εποχικές δραστηριότητες του μελισσοκομείου, τη διαδικασία της βασιλοτροφίας και της συλλογής του μελιού και των μελισσοκομικών προϊόντων με επιτόπια επίδειξη των εργαλείων και των τεχνικών που εφαρμόζονται, καθώς και των προϊόντων που συλλέγονται και τυποποιούνται εν τέλει (μέλι, γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη).

Στο τέλος της ξενάγησης πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση των φοιτητών με το μελισσοκόμο σχετικά με τη διαχείριση των διάφορων νοσημάτων της μέλισσας, τα πρώτα βήματα ενός νέου μελισσοκόμου αλλά και την οικολογική σημασία των μελισσών.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν 35 άτομα, 33 φοιτητές (4ου και 6ου εξαμήνου), 2 μέλη ΔΕΠ.