503 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Category: Mandatory Class Hours: 0 Laboratory Hours: 3 ECTS: 4 |
Course Type: Υποβάθρου, Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Prerequisite Courses: Language of Teaching and Exams: Greek Is the course offered to ERASMUS students: No |
Course Curriculum:
- Περιγραφή των αναλυτικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση τροφίμων ανάλογα με το τρόφιμο και την παράμετρο ή επιμολυντή προς παρακολούθηση.
- Επισκόπηση των βασικών εργαστηριακών σκευών και εξοπλισμού.
- Ασφάλεια στο εργαστήριο.
- Ορθή εργαστηριακή πρακτική.
Ασκήσεις:
- Προσδιορισμός ασκορβικού οξεως σε χυμό (ογκομετρηση οξειδοαναγωγης)
● Προσδιορισμός τέφρας στο αλευρι
● Προσδιορισμός γλουτένης στο αλεύρι
● Προσδιορισμός ολικών φαινολών σε κρασί με τη μικρο-μεθοδο folin- ciocalteau (φασματοσκοπία απορροφησης uv)
● Προσδιορισμός ειδικού βαρους Γάλακτος
● Προσδιορισμός στερεού υπολειμματος Γάλακτος.
● Προσδιορισμός λίπους γάλακτος με τη μεθοδο schmidt – bondzynski
● Προσδιορισμός υγρασίας στο τυρι
● Προσδιορισμός λίπους στο τυρι τη μεθοδο gerber –van gulik
● Προσδιορισμός βαθμου οξυτητας στο λαδι (ογκομετρηση)
● Προσδιορισμός αναγόντων σακχάρων στο μελι με τη μεθοδο schoorl-regenbogen (ογκομετρική οξειδοαναγωγης – ιωδομετρια)
● Προσδιορισμός λιπαρών οξέων σε λαδι με αεριοχρωματογραφια me ανιχνευτη ιοντισμου φλογας (gc-fid)
● Προσδιορισμός βιταμινών α και ε με υγροχρωματογραφια με ανιχνευτη απορροφησης φωτος (hplc-uv)
Literature:
1. N. Ανδρικόπουλος, Ανάλυση Τροφίμων (Β’ Έκδοση), Εκδόσεις Κωστάκης Α, Κωδικός Ευδόξου: 86197283
2. Πολυχρονιάδου – Αληχανίδου, Ανάλυση Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνης, Κωδικός Ευδόξου: 2260
3. Γ. Βλάτσιος, Αναλυτική χημεία και ενόργανη ανάλυση στον τομέα της διατροφής, Εκδόσεις University studio press AE, Κωδικός Ευδόξου: 12831233.
4. Γ. Καραουλάνης, Εργαστηριακές αναλύσεις και ποιοτικός έλεγχος στις βιομηχανίες τροφίμων, Εκδόσεις University studio press AE, Κωδικός Ευδόξου: 22784