503 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κατηγορία: Υποχρεωτικό Ώρες Θεωρίας: 0 Ώρες Εργαστηρίου: 3 Πιστωτικές Μονάδες: 4 |
Τύπος Μαθήματος: Γενικού Υποβάθρου Προαπαιτούμενα Μαθήματα: – Γλώσσα Διδασκαλίας και Εξετάσεων: Ελληνική Το μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές ERASMUS: Όχι |
Περιεχόμενο μαθήματος:
- Περιγραφή των αναλυτικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση τροφίμων ανάλογα με το τρόφιμο και την παράμετρο ή επιμολυντή προς παρακολούθηση.
- Επισκόπηση των βασικών εργαστηριακών σκευών και εξοπλισμού.
- Ασφάλεια στο εργαστήριο.
- Ορθή εργαστηριακή πρακτική.
Ασκήσεις:
- ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΣΚΟΡΒΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ ΣΕ ΧΥΜΟ (ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗΣ)
- ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΕΦΡΑΣ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ
- ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ
- ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΛΩΝ ΣΕ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟ-ΜΕΘΟΔΟ FOLIN- CIOCALTEAU (ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ UV)
- ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
- ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΕΡΕΟΥ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ.
- ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΙΠΟΥΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ SCHMIDT – BONDZYNSKI
- ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΤΥΡΙ
- ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΟ ΤΥΡΙ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ GERBER –VAN GULIK
- ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΛΑΔΙ (ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ)
- ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΟΝΤΩΝ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ SCHOORL-REGENBOGEN (ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗΣ – ΙΩΔΟΜΕΤΡΙΑ)
- ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΣΕ ΛΑΔΙ ΜΕ ΑΕΡΙΟΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ME ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ ΙΟΝΤΙΣΜΟΥ ΦΛΟΓΑΣ (GC-FID)
- ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ Α ΚΑΙ Ε ΜΕ ΥΓΡΟΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΦΩΤΟΣ (HPLC-UV)
Συγγράμματα:
1. Ανάλυση Τροφίμων (Β’ Έκδοση), Ανδρικόπουλος Νικόλαος Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο [86197283]
2. Σημειώσεις Εργαστηρίου.