Undergraduate Courses

503 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Category: Mandatory
Class Hours: 0
Laboratory Hours: 3
ECTS: 4
Course Type: Υποβάθρου, Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Prerequisite Courses:
Language of Teaching and Exams: Greek
Is the course offered to ERASMUS students:  No

Eclass URL Link 

Course Curriculum:

  • Περιγραφή των αναλυτικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση τροφίμων ανάλογα με το τρόφιμο και την παράμετρο ή επιμολυντή προς παρακολούθηση.
  • Επισκόπηση των βασικών εργαστηριακών σκευών και εξοπλισμού.
  • Ασφάλεια στο εργαστήριο.
  • Ορθή εργαστηριακή πρακτική.

Ασκήσεις:

  • Προσδιορισμός ασκορβικού οξεως σε χυμό (ογκομετρηση οξειδοαναγωγης)
    ● Προσδιορισμός τέφρας στο αλευρι
    ● Προσδιορισμός γλουτένης στο αλεύρι
    ● Προσδιορισμός ολικών φαινολών σε κρασί με τη μικρο-μεθοδο folin- ciocalteau (φασματοσκοπία απορροφησης uv)
    ● Προσδιορισμός ειδικού βαρους Γάλακτος
    ● Προσδιορισμός στερεού υπολειμματος Γάλακτος.
    ● Προσδιορισμός λίπους γάλακτος με τη μεθοδο schmidt – bondzynski
    ● Προσδιορισμός υγρασίας στο τυρι
    ● Προσδιορισμός λίπους στο τυρι τη μεθοδο gerber –van gulik
    ● Προσδιορισμός βαθμου οξυτητας στο λαδι (ογκομετρηση)
    ● Προσδιορισμός αναγόντων σακχάρων στο μελι με τη μεθοδο schoorl-regenbogen (ογκομετρική οξειδοαναγωγης – ιωδομετρια)
    ● Προσδιορισμός λιπαρών οξέων σε λαδι με αεριοχρωματογραφια me ανιχνευτη ιοντισμου φλογας (gc-fid)
    ● Προσδιορισμός βιταμινών α και ε με υγροχρωματογραφια με ανιχνευτη απορροφησης φωτος (hplc-uv)

Literature:

1. N. Ανδρικόπουλος, Ανάλυση Τροφίμων (Β’ Έκδοση), Εκδόσεις Κωστάκης Α, Κωδικός Ευδόξου: 86197283
2. Πολυχρονιάδου – Αληχανίδου, Ανάλυση Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνης, Κωδικός Ευδόξου: 2260
3. Γ. Βλάτσιος, Αναλυτική χημεία και ενόργανη ανάλυση στον τομέα της διατροφής, Εκδόσεις University studio press AE, Κωδικός Ευδόξου: 12831233.
4. Γ. Καραουλάνης, Εργαστηριακές αναλύσεις και ποιοτικός έλεγχος στις βιομηχανίες τροφίμων, Εκδόσεις University studio press AE, Κωδικός Ευδόξου: 22784

en_GB