Μνημόνια Συνεργασίας

Στα πλαίσια της εξωστρέφεια το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνεργάζεται με φορείς του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθεί μια λίστα με εταιρίες και φορείς με τους οπούς έχουν ήδη υπογραφεί Μνημόνια Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) με σκοπό την μεταφορά τεχνογνωσίας και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ του τμήματος και της αγοράς εργασίας.

Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΑΣΣΕ) είναι μια κοινοπραξία μεταξύ φορέων του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι δραστηριοποιούνται γύρω από την αγροδιατροφική αλυσίδα και ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.  Η ΑΣΣΕ έχει ως βασικό σκοπό την ανάδειξη του αγροδιατροφικού κλάδου της Στερεάς Ελλάδας καθώς και την τεκμηρίωση και προώθηση, των τοπικά παραγόμενων προϊόντων. Επίσης, παρέχει συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις του πρωτογενούς και του μεταποιητικού τομέα της Περιφέρειας. Αριθμεί 63 μέλη (Μάιος 2023) μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται 18 δήμοι από τις πέντε περιφερειακές ενότητες της Στερεάς Ελλάδας, 4 εμποροβιοτεχνικά επιμελητήρια, 2 ομοσπονδίες, 7 αγροτικοί συνεταιρισμοί και 31 ιδιωτικές επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Kέντρο ικανοτήτων στον τομέα της ευφυούς γεωργίας Smart Agro Hub A.E.

Το Smart Agro Hub είναι ένα κέντρο ικανοτήτων στον τομέα της ευφυούς γεωργίας και αποτελεί μια φιλόδοξη και δυναμική πρωτοβουλία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τουλάχιστον 12 καινοτόμες ελληνικές εταιρείες αγροτεχνολογίας, εφοδιαστικής αλυσίδας, κυκλικής οικονομίας, ενέργειας και ψηφιακής τεχνολογίας.

Όραμα του κέντρου ικανοτήτων είναι να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση της ελληνικής γεωργίας στη νέα ψηφιακή εποχή και στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στο χώρο της αγροδιατροφής και της αγροκαλλιέργειας. Επιχειρεί κάτι πρωτοποριακό στην ελληνική γεωργία.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωσης Αγρινίου

Με παρουσία σχεδόν ενός αιώνα στην ευρύτερη περιοχή δράσης της, η Ένωση Αγρινίου έχει εξελιχθεί στον σημαντικότερο, αν όχι τον μοναδικό πυλώνα της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Η Ένωση Αγρινίου έχει εργοστάσια για επεξεργασία  βρώσιμης ελιάς, παραγωγή ζωοτροφών και παραγωγή αποξηραμένης μηδικής (pellets). Ακόμα διαθέτει Ξηραντήρια αραβοσίτου, ενώ επ’ ωφελεία των αγροτών ασχολείται συστηματικά με την εμπορία Σπόρων και Λιπασμάτων, με την εμπορία Φυτοφαρμάκων, ακόμη και με την εμπορία Γεωργικών Εφοδίων και Μηχανημάτων, παρέχοντας έτσι ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους αγρότες, που ενισχύονται ασφαλώς μέσω του γραφείου ενημέρωσης για την τεχνική υποστήριξη και την ολοκληρωμένη καθοδήγηση για τα προγράμματα ή οτιδήποτε άλλο απασχολεί τον αγρότη.

Η Ένωση Αγρινίου μετά από ένα ευρύ ερευνητικό πρόγραμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού, εγκατέστησε πειραματικούς πιλοτικούς αγρούς στην περιοχή της για την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς, κερασιάς, αχλαδιάς και μηλιάς. Ιδιαίτερη δε έμφαση δόθηκε στην καλλιέργεια δαμασκηνιάς όπου φυτεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες δέντρα σε εκατοντάδες στρέμματα. Επιπλέον ίδρυσε πρόσφατα σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος  με  την επωνυμία ΑΜΦΙΓΑΛ Α.Ε. για να στηρίξει την προσπάθεια των κτηνοτρόφων της περιοχής, δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για την δημιουργία και άλλων σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων.

Επιπλέον έχει ιδιαίτερα σημαντική παρουσία στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με μεγάλες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων καθώς και πρότυπης ολοκληρωμένης μονάδας κυκλικής οικονομίας με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 5MW, ενώ όλα τα υγρά και στερεά απόβλητα χρησιμοποιούνται για Άρδευση και λίπανση εκτάσεων της Ένωσης και παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών.

Green Plants Mimikos

Η εταιρεία “GREENPLANTS MIMIKOS” ιδρύθηκε το 1992 και ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή σπορόφυτων. Τα γυάλινα θερμοκήπια βρίσκονται στην Εύβοια στην περιοχή των Ψαχνών. Η ετήσια παραγωγή σπορόφυτων είναι περίπου 40 εκατομμύρια φυτά. Τα σπορόφυτα παράγονται είτε σε δίσκους είτε σε soil block (κύβος). Από το 2015 παρέχει τεχνική υποστήριξη στους πελάτες της ενώ σχεδιάζει και οργανώνει την εξαγωγή των τελικών προϊόντων τους. Τα τελευταία 2 χρόνια εξάγει συνεχώς φρέσκα λαχανικά σε όλες τις ευρωπαικές χώρες καθώς επίσης έχουμε ξεκινήσει σημαντικές επαφές με χώρες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τα προϊόντα που εξάγουμε είναι:
• Λάχανο (κινέζικο λάχανο, κόκκινο λάχανο, μυτερό λάχανο)
• Σέλινο
• Radicchio
• Κουνουπίδι
• Μπρόκολο
• Καρότα
• Όλες οι σαλάτες (romaine, lollo bionda, lollo rosso, Batavia, escarole, Salanova κλπ)
• Σαλάτα ρόκα
• Kale

Παραγωγή Εξαιρετικού Βιολογικού Ελαιόλαδου Agia Sofia Estate

Η πρότυπη, διεθνώς βραβευμένη μονάδα παραγωγής Βιολογικού Ελαιόλαδου Εξαιρετικής Ποιότητας  “AGIA SOFIA ESTATE” δραστηριοποιείται στη Μονεμβασιά Λακωνίας και εξάγει σε πάνω από 15 χώρες στον κόσμο. Έχει δικές της φυτείες ελιάς, όπου καλλιεργείται η ποικιλίας ¨Αθηνοελιά”, που ταιριάζει απόλυτα στην περιοχή και αποδίδει ένα μοναδικό ελαιόλαδο.

Η μονάδα περιλαμβάνει ένα υπερσύγχρονο ελαιουργείο που χρησιμοποιείται για το πάτημα των ελιών την ίδια μέρα που μαζεύονται κάτω από πολύ αυστηρές προδιαγραφές, όπως

– Ελεγχόμενη θερμοκρασία από 19C έως 25C καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξαγωγής

– Χαμηλής πίεσης με κατακόρυφα μαλαξέρ (μειωμένη οξείδωση)

– Καράφα 2 φάσεων (διατηρεί πολυφαινόλες, αρώματα)

– Άμεσο φίλτρο 2 περασμάτων (χωρίς τελικό φυγοκεντρικό διαχωρισμό)

Το ελαιόλαδο διατηρείται σε αζωτούχες και θερμικά ελεγχόμενες ανοξείδωτες δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία 12C έως 20C καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Εμφιαλώνεται τοπικά, απευθείας από τις δεξαμενές, αποφεύγοντας τις αντλίες (με χρήση πίεσης αζώτου) και αποφεύγοντας τις περιττές μεταφορές.

Βιολογικά Ξερά Σύκα ASKADA Farm

Το αγρόκτημα ASKADA δραστηριοποιείται στην Κύμη Ευβοίας και παράγει σύκα χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τεχνικές βιολογικής γεωργίας. Στην συνέχεια χρησιμοποιεί τεχνικές παραδοσιακής αποξήρανσης  και παράγει μοναδικά προϊόντας όπως:

 • Βιολογικά Ξηρά Σύκα Κύμης ΠΟΠ
 • Μεζέ Σύκου Mediterranean no. 01
 • Μεζέ Σύκου Spicy nο. 02
 • Roll Σύκου Chocolate nο. 03
 • Βιολογικό Άλειμμα Σύκου
 • Chutney Σύκου
 • Βιολογικό Συκόμελο
 • Βιολογική Μπάρα Σύκου με Κακάο & cranberries
 • Βιολογική Μπάρα Σύκου με Κολοκυθόσπορος & λεμόνι
 • ΣΥΚΟΛΑΤΑΚΙΑ σε κόκκινο κρασί
 • ΣΥΚΟΛΑΤΑΚΙΑ με θυμάρι & ανθό άλατος

IKORGANIC

Η Ikorganic παράγει οργανικά προϊόντα ανάπτυξης, θρέψης και φυτοπροστασίας. Η φιλοσοφία της εταιρείας βασίζεται στην κυκλική οικονομία και στο κίνημα Zero Waste Food, καθώς στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της μετατρέπει ζωικά & φυτικά υποπροϊόντα σε συνδυασμό με βότανα της ελληνικής γης σε οργανικά λιπάσματα, οργανοχημικά λιπάσματα νέου τύπου και δραστηριοποιείται στην έρευνα για την παραγωγή βιολογικών φυτοφαρμάκων, απολύτως ασφαλή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η Ikorganic εδρεύει στην Κηφισιά ενώ η σύγχρονη μονάδα παραγωγής της βρίσκεται στον Αυλώνα Αττικής. Εδώ συγκεντρώνονται όλα τα οργανικά απόβλητα που συλλέγονται. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων είναι λαχανικά, στρωμνή μανιταριών, ψάρια ακατάλληλα προς βρώση, πράσινα κλαδέματα και εξειδικευμένα βότανα. Από τα παραπάνω οργανικά απόβλητα μέσω της διπλής αερόβιας ζύμωσης.

Αγρόκτημα Κελαϊδίτης

Η οικογενειακή επιχείρηση “Αγρόκτημα Κελαϊδίτης” συνεχίζοντας μια μακρά παράδοση από το 1950, δραστηριοποιείται στην Κεντρική Εύβοια με βασικό αντικείμενο την καθετοποιημένη παραγωγή 100% Ελληνικού χοιρινού κρέατος. Μέσα απο δεκαετίες εμπειρίας και με γνώμονα πάντα την εμπιστοσύνη του Έλληνα καταναλωτή, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα αμιγώς Ελληνικό παραγωγικό κύκλο όλων των σταδίων από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο σας.

Η καθετοποιημένη παραγωγή της “Αγρόκτημα Κελαϊδίτης” ξεκινά από την επιλογή ασφαλών και θρεπτικών πρώτων υλών και η ισορροπημένη διατροφή μέχρι την άμεση και αξιόπιστη παράδοση των προϊόντων στο δίκτυο των πελατών της. Οι βασικές αρχές της εταιρίας περιλαμβάνουν το σεβασμό και την καλή μεταχείριση των χοιρινών σε όλες τις φάσεις διαβίωσής τους, τη προσήλωση της εταιρίας στην εφαρμογή σύγχρονων προτύπων ποιότητας και ασφάλειας σε κάθε στάδιο της παραγωγής, τη διενέργεια σχολαστικών προληπτικών εργαστηριακών ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Μανιτάρια ΔΙΡΦΥΣ

Ως καθετοποιημένη μονάδα, η επιχείρηση «ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ» παράγει μια ευρεία ποικιλία προϊόντων από το υπόστρωμα καλλιέργειας μέχρι τις τελικές συσκευασίες νωπών μανιταριών όπως τα Πλευρώτους, Λεντινούλα, κίτρινα Πλευρώτους, Αρνάκι, Κοράλι, και Ερύνγκι. Στα αποξηραμένα μανιτάρια περιλαμβάνεται μια συλλογή από 8 διαφορετικά προϊόντα: Βασιλομανίταρα – Porcini, Μαύρες Τρομπέτες, Κανθαρέλλες Chanterelles, Ποικιλία Δάσους- Forest mix, Ποικιλία Φάρμας – Mix Farm, Πλευρώτους, Λεντινούλα- Shiitake, Μορχέλλες- Moriles. Επιπλέον η εταιρία παράγει προϊόντα αγροδιατροφής και snacks που βασίζονται στα μανιτάρια, όπως σούπες, ριζότο, κριθαρότο και ζυμαρικά μανιταριών, προϊόντα με τρούφα όπως ελαιόλαδα, βαλσαμικά ξίδια, τρούφες σε φέτες συντηρημένες σε ελαιόλαδο, πατέ με τρούφα, ριζότο και ταλιατέλλα με τρούφα, μέλι με τρούφα, ανθός αλατιού και αλάτι με τρούφα.

Σχετικά με τα αυτοφυή (άγρια) μανιτάρια η εταιρεία έχει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο εκπαιδευμένων συνεργατών που συλλέγουν μανιτάρια στα ελληνικά δάση και πραγματοποιεί τακτικούς μικροβιολογικούς και χημικούς ελέγχους σύμφωνα με τις νομοθεσίες της Ε.Ε. σχετικά με τους κινδύνους μόλυνσης από βαρέα μέταλλα (EC1881/2006, EU2018/73) και τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (EC 299/2008).

Προϊόντα Σύκου Kumílio

Η οικογένεια Λάμπρου δημιούργησε  την εταιρία “Kumílio” το 2015. Η εταιρία διαχειρίζεται περίπου 1.000 συκιές στο Κάδδι της Κύμης, όπου διατηρούν και μια μικρή μονάδα διαλογής και επεξεργασίας.

Το Kumilio προσφέρει μια σειρά προϊόντων με διαφορετικές απαιτήσεις ως προς την πρώτη ύλη. Στα προϊόντα της εταιρίας συμπεριλαμβάνονται τα Ξερά Σύκα Κύμης, τα Βιολογικά Ξερά Σύκα Κύμης, η μαρμελάδα Σύκου και το Συκόμελο, Παστέλι Σϋκου, Σύκο Κύμης γλυκό του κουταλιού, Ρετσέλι Σύκου, Σύκα με σοκολάτα.

Παραγωγή Φυσικού Μελιού BeeWell

Η εταιρία “BeeWell” δημιουργήθηκε με σκοπό να συνεχίσει και να εξελίξει την μακραίωνη παράδοση της νομαδικής μελισσοκομίας στην Εύβοια, μεταφέροντας τα μελίσσια σε περιοχές με πλούσια και ποικίλη ανθοφορία. Σεβόμενοι την μέλισσα και τον άνθρωπο χρησιμοποιεί ήπιες οργανικές μεθόδους με την λιγότερη δυνατή παρέμβαση στα μελίσσια, παράγοντας ανεπεξέργαστα βιολογικά προϊόντα μέλισσας, υψηλής διατροφικής και γευστικής αξίας, χωρίς χημικά κατάλοιπα.

Η εταιρία παράγει βιολογικό μέλι Πεύκου, Ελάτης, Δάσους, Θυμαριού, Γλυκάνισου- Μάραθου, Βελανιδιάς & Άγριων Βοτάνων, διάφορες Κηραλοιφές, Βιολογική Κηρήθρα, Βάμμα Βιολογικής Πρόπολης.  Πολλά από τα προϊόντα έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία όπως Great Taste Awards 2016, Great Taste Awards 2017, Great Taste Awards 2019 και το βραβείο Golden Fork 2019.

Greek Gourmet Foods – Kentris

Η εταιρία “KENTRIS” παράγει ελληνικά delicatessen προϊόντα, ανώτερης ποιότητας, αυστηρά χειροποίητα, φτιαγμένα με τις καλύτερες πρώτες ύλες από 100% φυσικές πρώτες ύλες, χωρίς συντηρητικά.

Τα προϊόντα της εταιρίας περιλαμβάνουν πλήθος ορεκτικών (μεταξύ των οποίων μανιτάρια ψητά, μανιτάρια ψητά γεμιστά με τυρί ή τσίλι, λιαστές ντομάτες με τυρί, σαλάτα με τυρί Προβολόνε, γεμιστές γλυκές πιπεριές γεμιστές με τυρί, μύδια ή χταπόδι), 24 διαφορετικά είδη από προϊόντα με ελιές και 9 διαφορετικά προϊόντα με θαλασσινά.

el