Undergraduate Courses

505 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ 

 

Category: Elective
Class Hours: 3
Laboratory Hours: 0
ECTS: 4
Course Type: Scientific Area
Prerequisite Courses:
Language of Teaching and Exams: Greek
Is the course offered to ERASMUS students:  No

Eclass URL Link 

Course Curriculum:

  • Ιστορική ανασκόπηση της καλλιέργειας της ελιάς. Ιστορική και πολιτιστική αξία για την Ελλάδα.
  • Γεωγραφική κατανομή. Οικονομική σημασία και σύγχρονες τάσεις της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και τον κόσμο.
  • Βοτανική ταξινόμηση και μορφολογία του δένδρου. Ποικιλίες ελιάς. Επιλογή σωστής ποικιλίας-κριτήρια επιλογής.
  • Συστήματα φύτευσης ελιάς. Η διαχείριση του εδάφους.
  • Ασθένειες της ελιάς. Φαινόμενο παρενιαυτοφορίας.  Κλιματική προσαρμογή. Εδαφικές απαιτήσεις για ποτιστικούς και ξερικούς ελαιώνες.
  • Θρέψη-αρδευση-φυτοπροστασία της ελιάς.
  • Διαδικασία κλαδέματος και εποχικότητα. Αύξηση και ωρίμανση.
  • Μορφολογία καρπού.
  • Ελαιογένεση. Συγκομιδή.
  • Προϊόντα μεταποίησης. Τυποποίηση.
  • Σύσταση ελαιοκάρπου και ελαιολάδου.
  • Ποιοτικά χαρακτηριστικά και χημική σύσταση ελαιολάδου.
  • Διατροφική αξία ελαιολάδου. Ο ρόλος του ελαιολάδου στην υγεία του καταναλωτή.
  • Επιτραπέζιες ελιές.
  • Πιστοποίηση προϊόντων ελαιοκομίας – εξαγωγές.
  • Ελαιοπαραγωγικά προϊόντα στον εγχώριο αγροδιατροφικό τομέα σε σχέση με την οικονομία και την αγροτική ανάπτυξη.
  • Διαχείριση αποβλήτων προϊόντων ελαιοκομίας – παραγωγή νεών προϊόντων προστιθέμενης αξίας.

 

Literature:

1. Α. Κυριτσάκης, Η επιτραπέζια ελιά και ο βιολειτουργικός ρόλος της, Εκδόσεις Κυριτσάκης, 2021, Κωδικός Εύδοξου: 102072397
2. Ι. Θεριός, Ελαιοκομία, Εκδόσεις Γαρταγάνης, 2007, Κωδικός Εύδοξου : 2683
3. Κ. Ποντίκης, Ειδική δενδροκομία-Ελαιοκομία τόμος 3ος, Εκδόσεις Unibooks ΙΚΕ, 2000, Κωδικός Εύδοξου: 77119271.

en_GB