505 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ
Category: Elective Class Hours: 3 Laboratory Hours: 0 ECTS: 4 |
Course Type: Scientific Area Prerequisite Courses: Language of Teaching and Exams: Greek Is the course offered to ERASMUS students: No |
Course Curriculum:
- Ιστορική ανασκόπηση της καλλιέργειας της ελιάς. Ιστορική και πολιτιστική αξία για την Ελλάδα.
- Γεωγραφική κατανομή. Οικονομική σημασία και σύγχρονες τάσεις της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και τον κόσμο.
- Βοτανική ταξινόμηση και μορφολογία του δένδρου. Ποικιλίες ελιάς. Επιλογή σωστής ποικιλίας-κριτήρια επιλογής.
- Συστήματα φύτευσης ελιάς. Η διαχείριση του εδάφους.
- Ασθένειες της ελιάς. Φαινόμενο παρενιαυτοφορίας. Κλιματική προσαρμογή. Εδαφικές απαιτήσεις για ποτιστικούς και ξερικούς ελαιώνες.
- Θρέψη-αρδευση-φυτοπροστασία της ελιάς.
- Διαδικασία κλαδέματος και εποχικότητα. Αύξηση και ωρίμανση.
- Μορφολογία καρπού.
- Ελαιογένεση. Συγκομιδή.
- Προϊόντα μεταποίησης. Τυποποίηση.
- Σύσταση ελαιοκάρπου και ελαιολάδου.
- Ποιοτικά χαρακτηριστικά και χημική σύσταση ελαιολάδου.
- Διατροφική αξία ελαιολάδου. Ο ρόλος του ελαιολάδου στην υγεία του καταναλωτή.
- Επιτραπέζιες ελιές.
- Πιστοποίηση προϊόντων ελαιοκομίας – εξαγωγές.
- Ελαιοπαραγωγικά προϊόντα στον εγχώριο αγροδιατροφικό τομέα σε σχέση με την οικονομία και την αγροτική ανάπτυξη.
- Διαχείριση αποβλήτων προϊόντων ελαιοκομίας – παραγωγή νεών προϊόντων προστιθέμενης αξίας.
Literature:
1. Α. Κυριτσάκης, Η επιτραπέζια ελιά και ο βιολειτουργικός ρόλος της, Εκδόσεις Κυριτσάκης, 2021, Κωδικός Εύδοξου: 102072397
2. Ι. Θεριός, Ελαιοκομία, Εκδόσεις Γαρταγάνης, 2007, Κωδικός Εύδοξου : 2683
3. Κ. Ποντίκης, Ειδική δενδροκομία-Ελαιοκομία τόμος 3ος, Εκδόσεις Unibooks ΙΚΕ, 2000, Κωδικός Εύδοξου: 77119271.