805 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Category: Elective Class Hours: 2 Laboratory Hours: 0 ECTS: 3 |
Course Type: Scientific Area Prerequisite Courses: Language of Teaching and Exams: Greek Is the course offered to ERASMUS students: No |
Course Curriculum:
- Ιστορική ανασκόπηση των συστημάτων πιστοποίησης σε Εθνικό και Ευρωπαίκό επίπεδο.
- Βασικές έννοιες πιστοποίησης της ποιότητας, ασφάλειας και του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των γεωργικών προϊόντων. Εμβάθυνση στην πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων: ποιότητα, ασφάλεια, διατροφική αξία, παραδοσιακός χαρακτήρας (ΠΟΠ), (ΠΓΕ), βιολογικά προϊόντα, κ.ά.
- Μάρκετινγκ γεωργικών προϊόντων και πιστοποίηση. Πρότυπα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων. Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και προστιθέμενη αξία πιστοποιημένων γεωργικών προϊόντων. Διαδικασίες πιστοποίησης και προαπαιτούμενα. Προσέγγιση πλάνου πιστοποιήσεων αγροτικών προϊόντων και πρότυπων αγροδιατροφικών εταιρειών.
- Εθνική και Ευρωπαίκή νομοθεσία για την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων.
- Εμβάθυνση στη διασφάλιση ποιότητας στην πρωτογενή παραγωγή: Πρότυπα AGRO – Πρότυπο Global Gap, κ.ά.
- Εφαρμογές – Παραδείγματα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και σύγχρονων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων με πιστοποιημένες παραγωγικές διαδικασίες.
Literature:
1. Φ. Καρυπίδης, Α. Κοντογεώργος, Δ. Τσελεμπής, “Διαχείριση Ποιότητας στις Επιχειρήσεις Γεωργίας, Τροφίμων και Ποτών”, Εκδόσεις: Ζήτη Πελαγία, 2020, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 94701965,
2. Α. Βουλγαρόπουλος, Σ. Γηρούση, Γ. Ζαχαριάδης , Ι. Στράτης, “Έλεγχος και διασφάλιση ποιότητας με στοιχεία μετρολογίας και χημειομετρίας,” Εκδόσεις: Ζήτη Πελαγία, 2013, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 22811295,