Undergraduate Courses

710 ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Category: Elective
Class Hours: 2
Laboratory Hours: 0
ECTS: 3
Course Type: Scientific Area, Skill Development
Προαπαιτούμενα Μαθήματα: 302. Έλεγχος Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων
Language of Teaching and Exams: Greek
Is the course offered to ERASMUS students:  No

Eclass URL Link 

Course Curriculum:

  • Ορολογία και γενικά στοιχεία οργανοληπτικού ελέγχου.
  • Εφαρμογές της οργανοληπτικής αξιολόγησης.
  • Φυσιολογικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά των αισθήσεων που λαμβάνουν χώρα σε έναν οργανοληπτικό έλεγχο.
  • Οργάνωση οργανοληπτικού ελέγχου.
  • Επιλογή και εκπαίδευση δοκιμαστών.
  • Χώρος και συνθήκες αξιολόγησης.
  • Εκτέλεση οργανοληπτικού ελέγχου.
  • Δοκιμές διάκρισης.
  • Οργανοληπτικές δοκιμές προτίμησης – αποδοχής.
  • Δοκιμές διαβάθμισης.
  • Μεθοδολογίες οργανοληπτικών ελέγχων (Δυναμικές-Ευαισθησίας).
  • Συσχέτιση οργανοληπτικών και αναλυτικών μεθόδων.
  • Οργανοληπτικός Έλεγχος και Αυθεντικότητα Τροφίμων.
  • Περιγραφική ανάλυση.
  • Συναισθηματικές δοκιμές.
  • Στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων οργανοληπτικού ελέγχου.

Literature:

1. Ι. Τσακνής, “Οργανοληπτικός Έλεγχος Τροφίμων”,  εκδόσεις Α. Παπασωτηρίου & ΣΙΑΙ.Κ.Ε, 2013, Κωδικός Εύδοξου: 33154008.

2. Χ. Προεστός, Σ. Μηνιάδου-Μεϊμάρογλου, Διατροφή και Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις ΕΚΠΑ, 2022, ISBN: 9789604662791

en_GB