604 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ
| Category: Elective Class Hours: 3 Laboratory Hours: 0 ECTS: 4  | 
Course Type: Scientific Area Prerequisite Courses: Language of Teaching and Exams: Greek Is the course offered to ERASMUS students: No  | 
Course Curriculum:
- Νομοθεσία, ορισμός γάλακτος.
 - Είδη γάλακτος.
 - Χημικές και φυσικές ιδιότητες γάλακτος.
 - Παραγωγή και σύσταση γάλακτος – Δείκτες υγιεινής.
 - Ποιοτικός έλεγχος νωπού γάλακτος (έλεγχος νοθείας με νερό, ανίχνευση των διαφόρων ειδών γάλακτος σε μίγματα).
 - Επεξεργασία και μεταποίηση γάλακτος.
 - Έλεγχος βαθμού θερμικής επεξεργασίας γάλακτος.
 - Κύρια προϊόντα γαλακτοκομίας στην Ελλάδα.
 - Προϊόντα γαλακτοκομίας ανά τον κόσμο.
 - Εξοπλισμός βιομηχανίας γάλακτος.
 - Πρότυπες βιώσιμες εγχώριες παραγωγικές μονάδες.
 - Συσκευασία, αποθήκευση, διακίνηση, πιστοποίηση, εμπορία, εξαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
 - Ασφάλεια και υγιεινή των βιομηχανιών γάλακτος. Κίνδυνοι επιμόλυνσης.
 - Μαστίτιδες και αντιβιοτικά.
 - Πήξη γάλακτος με χρήση επιθυμητών μικροοργανισμών/Εναρκτήριες καλλιέργειες.
 - Διατροφική αξία.
 - Λειτουργικές ιδιότητες.
 - Νέες τάσεις στη γαλακτοκομία.
 
Literature:
1. Α. Μάντης, Δ. Παπαγεωργίου, Δ. Φλετούρης, Α. Αγγελίδης, Υγιεινή και Τεχνολογία του γάλακτος και των προϊόντων του, Εκδόσεις Κυριακίδη Α.Ε., 2018, Κωδικός Εύδοξου: 77115315
2. Α. Varnam, J. Sutherland, Γάλα και Προϊόντα Γάλακτος, Εκδόσεις Παρίκου & ΣΙΑ ΟΕ, 2008, Κωδικός Εύδοξου: 14489
3. Χ. Κεχαγιάς, Ε. Τσάκαλη, Επιστήμη και Τεχνολογία Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Εκδόσεις νέων τεχνολογιών ΙΚΕ, 2017, Κωδικός Εύδοξου: 68400164.
4. Σ. Καμιναρίδης, Γ. Μοάτσου, Γαλακτοκομία, Εκδόσεις Έμβρυο εμπορική εκδοτική ΙΚΕ, 2009, Κωδικός Εύδοξου: 86200313.

