604 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ
Κατηγορία: Επιλεγόμενο Ώρες Θεωρίας: 3 Ώρες Εργαστηρίου: 0 Πιστωτικές Μονάδες: 4 |
Τύπος Μαθήματος: Ειδικού Υποβάθρου, Ειδίκευσης Γνώσεων Προαπαιτούμενα Μαθήματα: – Γλώσσα Διδασκαλίας και Εξετάσεων: Ελληνική Το μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές ERASMUS: Όχι |
Περιεχόμενο μαθήματος:
- Νομοθεσία, ορισμός γάλακτος.
- Είδη γάλακτος.
- Χημικές και φυσικές ιδιότητες γάλακτος.
- Παραγωγή και σύσταση γάλακτος – Δείκτες υγιεινής.
- Ποιοτικός έλεγχος νωπού γάλακτος (έλεγχος νοθείας με νερό, ανίχνευση των διαφόρων ειδών γάλακτος σε μίγματα).
- Επεξεργασία και μεταποίηση γάλακτος.
- Έλεγχος βαθμού θερμικής επεξεργασίας γάλακτος.
- Κύρια προϊόντα γαλακτοκομίας στην Ελλάδα.
- Προϊόντα γαλακτοκομίας ανά τον κόσμο.
- Εξοπλισμός βιομηχανίας γάλακτος.
- Πρότυπες βιώσιμες εγχώριες παραγωγικές μονάδες.
- Συσκευασία, αποθήκευση, διακίνηση, πιστοποίηση, εμπορία, εξαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Ασφάλεια και υγιεινή των βιομηχανιών γάλακτος. Κίνδυνοι επιμόλυνσης.
- Μαστίτιδες και αντιβιοτικά.
- Πήξη γάλακτος με χρήση επιθυμητών μικροοργανισμών/Εναρκτήριες καλλιέργειες.
- Διατροφική αξία.
- Λειτουργικές ιδιότητες.
- Νέες τάσεις στη γαλακτοκομία.
Συγγράμματα:
1. ΜΑΝΤΗΣ Ι. ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΦΛΕΤΟΥΡΗΣ Ι. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, (2018). Υγιεινή και Τεχνολογία του γάλακτος και των προϊόντων του, ΑΦΟΙ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 77115315
2. Varnam Alan H., Sutherland Jane P. (2008), Γάλα και Προϊόντα Γάλακτος, ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΡΙΚΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 14489
3. Χρήστος Κεχαγιάς, Ευσταθία Τσάκαλη, (2017), Επιστήμη και Τεχνολογία Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 68400164.
4. Στυλιανός Καμιναρίδης, Γκόλφω Μοάτσου, (2009), ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑ ΕΜΒΡΥΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΜΟΝ. ΙΚΕ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 86200313.