Ο πρόεδρος του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων καθηγητής Θ. Ζαχαριάδης επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Πρότυπης Παραγωγικής Μονάδας Βιολογικού Λαδιού “Agia Sofia” στη Μονεμβασιά Λακωνίας και συζήτησε με τον ιδιοκτήτη της μονάδας τις δυνατότητες συνεργασίας και πειραματικών/ερευνητικών δράσεων.

Η διεθνώς βραβευμένη μονάδα παραγωγής Βιολογικού Ελαιόλαδου Εξαιρετικής Ποιότητας “Agia Sofia” έχει δικές της φυτείες ελιάς, όπου καλλιεργείται η ποικιλίας ¨Αθηνοελιά”, που ταιριάζει απόλυτα στην περιοχή και αποδίδει ένα μοναδικό ελαιόλαδο.

Η μονάδα περιλαμβάνει ένα υπερσύγχρονο ελαιουργείο που χρησιμοποιείται για το πάτημα των ελιών την ίδια μέρα που μαζεύονται κάτω από πολύ αυστηρές προδιαγραφές, όπως

– Ελεγχόμενη θερμοκρασία από 19C έως 25C καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξαγωγής

– Χαμηλής πίεσης με κατακόρυφα μαλαξέρ (μειωμένη οξείδωση)

– Καράφα 2 φάσεων (διατηρεί πολυφαινόλες, αρώματα)

– Άμεσο φίλτρο 2 περασμάτων (χωρίς τελικό φυγοκεντρικό διαχωρισμό)

Το ελαιόλαδο διατηρείται σε αζωτούχες και θερμικά ελεγχόμενες ανοξείδωτες δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία 12C έως 20C καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Εμφιαλώνεται τοπικά, απευθείας από τις δεξαμενές, αποφεύγοντας τις αντλίες (με χρήση πίεσης αζώτου) και αποφεύγοντας τις περιττές μεταφορές.