Με μεγάλη χαρά ανακοινώνoυμε ότι ο Δρ. Ιωάννης Βαρδόπουλος, μεταδιδακτορικός ερευνητής του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων (ΑΑΑΔΦΠ) περιλαμβάνεται στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου σύμφωνα με λίστα που ανακοίνωσαν ο διεθνής επιστημονικός εκδοτικός οίκος Elsevier και το Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ.
Η λίστα, προσδιορίζει τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες των οποίων οι δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες έχουν συμβάλει στην επιτάχυνση της προόδου και της έρευνας στους τομείς της ειδικότητας τους, καθώς και στην επίδραση που είχαν οι έρευνές τους στην εξέλιξη της δουλειάς άλλων επιστημόνων. Πρόκειται για ένα σύστημα αναλυτικής αξιολόγησης του Καθηγητή Ιωάννη Ιωαννίδη και της ομάδας του από το Meta-Research Innovation Center του Πανεπιστημίου του Stanford (βλ. https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/7), η οποία επικαιροποιείται ετησίως, και βασίζεται σε τυποποιημένους δείκτες πλήθους δημοσιευμένου έργου, ετεροαναφορών και απήχησης, με στοιχεία από τη μεγαλύτερη βιβλιογραφική βάση δεδομένων Scopus του Elsevier. Στη λίστα περιλαμβάνονται συνολικά 1019 επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Η διάκριση αυτή αποτελεί αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του Δρ. Βαρδόπουλου στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και επιβράβευση για την αφοσίωσή του στη διεξαγωγή καινοτόμου έρευνας και έργου υψηλού επιπέδου, η οποία προάγει την επιστημονική γνώση και συνεισφέρει στην επίλυση σύγχρονων προκλήσεων στον δομημένο χώρο υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας.
Μάλιστα, η επιτυχία του αυτή, η οποία ουσιαστικά προσυπογράφει την ευρύτατη αναγνώριση που έχει αποσπάσει από την ακαδημαϊκή κοινότητα, σημειώθηκε μόλις δύο χρόνια από την απόκτηση του διδακτορικού του, γεγονός που αναδεικνύει τόσο ότι η έρευνά του και τα ευρήματα αυτής αφορούν σε σύγχρονα αντικείμενα αιχμής, όσο και ότι η προσέγγισή του είναι πραγματικά καινοτόμος και η σημασία των ευρημάτων του καθοριστική.
Ο Δρ. Ιωάννης Βαρδόπουλος σπούδασε –εντός και εκτός Ελλάδας– πολιτικός μηχανικός (BSc) και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακά στην προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος (MSc) και στη βιώσιμη ανάπτυξη (MSD), αποκτώντας στη συνέχεια διδακτορικό στην εφαρμοσμένη αστική βιωσιμότητα (PhD) και μεταδιδακτορική εμπειρία εστιάζοντας στις χωροκοινωνικές διεργασίες των βιώσιμων πόλεων (PostDoc).
Σήμερα, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και διαχείρισης Φυσικών Πόρων, σε επιβλέποντα τον Επίκουρο Καθηγητή Ευρωπαϊκής Αγροτικής Οικονομίας ϗ Πολιτικής Γιάννη Ε. Δούκα, εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα (PostDoc) εξετάζοντας την δυναμική σχέση μεταξύ αστικού χώρου και υπαίθρου/ περιφέρειας, προσεγγίζοντας έννοιες όπως η κοινωνικο-χωρική ολοκλήρωση, η αποτελεσματική χρήση γης, η βιο-οικονομική ανθεκτικότητα, η αγρο-περιβαλλοντική βιωσιμότητα και οι στρατηγικές κυκλικής οικονομίας στην ΕΕ.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα των πτυχών της (περι-) αστικής βιωσιμότητας.
Aπασχολείται ως πολιτικός μηχανικός, μελετητής και ερευνητής.