407 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κατηγορία: Κατ’ Επιλογήν Υποχρεωτικό Ώρες Θεωρίας: 3 Ώρες Εργαστηρίου: 0 Πιστωτικές Μονάδες: 3 |
Τύπος Μαθήματος: Επιστημονικής Περιοχής Προαπαιτούμενα Μαθήματα: – Γλώσσα Διδασκαλίας και Εξετάσεων: Ελληνική Το μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές ERASMUS: Όχι |
Περιεχόμενο μαθήματος:
- Εισαγωγή στις βασικές αρχές Μικροβιολογίας τροφίμων.
- Είδη μικροβιακών κυττάρων – Ονοματολογία-Ταξινόμηση.
- Μελέτη μικροοργανισμών που ενδιαφέρουν την τεχνολογία τροφίμων καθώς και την παραγωγή τρόφιμων ύστερα από ζύμωση με αρχικές καλλιέργειες επιλεγμένων μικροοργανισμών.
- Παθογόνα βακτήρια, ιοί και πρωτόζωα που μολύνουν τον άνθρωπο μέσω τροφίμων και νερού. Τρόποι μολύνσεως τροφίμων. Τροφικές δηλητηριάσεις και τροφικές λοιμώξεις. Παραγωγή τοξινών.
- Μικροβιολογικές αλλοιώσεις τροφίμων κατά την παραγωγή και συντήρηση – ασφάλεια και υγιεινή των βιομηχανιών.
- Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών στα τρόφιμα. Ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό αύξησης/επιβίωσης των μικροοργανισμών στα τρόφιμα.
- Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα χρήσης αντιβιοτικών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και γεωργικά προϊόντα.
- Ανάπτυξη αντιοβιοαντοχής. Παρουσία αντιβιοτικών και οι επιπτώσεις στην ποιότητα των τροφίμων.
- Απαρίθμηση μικροβιακού πληθυσμού στα τρόφιμα.
- Εκλεκτικά υποστρώματα και εξειδικευμένες τεχνικές ανίχνευσης.
- Μέσα καταστροφής μικροβίων. Μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούνται από τη Βιομηχανία Τροφίμων – Ανάπτυξη και έλεγχος επιθυμητών και ανεπιθύμητων μικροοργανισμών. Επιλογή επιθυμητών εναρκτήριων καλλιεργειών για την
παρασκευή ασφαλών τροφίμων. - Προβιοτικοί μικροοργανισμοί. Κριτήρια επιλογής – οφέλη στην υγεία. Ένζυμα παραγόμενα σε βιομηχανική κλίμακα από μικρόβια.
Συγγράμματα:
1. Ε. ΜΠΕΖΙΡΤΖΟΓΛΟΥ (2004), Μικροβιολογία τροφίμων και πεπτικού συστήματος, ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ. Κωδικός Εύδοξου: 41541
2. Χ. Προεστός , Π. Μαρκάκη (2017), Τροφιμα : Έλεγχος ποιότητας, ασφάλεια και Μικροβιολογία, DA VINCI Μ.Ε.Π.Ε. Κωδικός Εύδοξου: 68402666
3. Παπαδοπούλου Χρυσάνθη (2014), Μικροβιολογία και Υγιεινή Τροφίμων, (Εκδότης): ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΩΣΤΑΡΑΚΗΣ, Κωδικός Εύδοξου: 77115210
4. ΤΥΜΠΗΣ Δ., ΠΕΤΡΑΚΗΣ Ε., ΚΟΝΤΕΛΕΣ Σ. (2016), ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΣΙΓΜΑ ΙΚΕ, Κωδικός Εύδοξου: 77112066
5. ΚΟΤΖΕΚΙΔΟΥ-ΡΟΥΚΑ Π. (2016), ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ-ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, EKΔOΣEIΣ ΓIAXOYΔH Ι.Κ.Ε. Κωδικός Εύδοξου: 59390869
6. Montville Thomas J., Matthews Karl R., (2010). Μικροβιολογία Τροφίμων, ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΡΙΚΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ, Κωδικός Εύδοξου: 14847
7. Keweloh (2013), Μικροβιολογία και Υγιεινή Τροφίμων, ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΙΚΟΥ & ΣΙΑ ΕΠΕ, Κωδικός Εύδοξου: 41957348