506 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ – ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ
Κατηγορία: Επιλεγόμενο Ώρες Θεωρίας: 3 Ώρες Εργαστηρίου: 0 Πιστωτικές Μονάδες: 4 |
Τύπος Μαθήματος: Επιστημονικής Περιοχής Προαπαιτούμενα Μαθήματα: – Γλώσσα Διδασκαλίας και Εξετάσεων: Ελληνική Το μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές ERASMUS: Όχι |
Περιεχόμενο μαθήματος:
- Η μορφολογία και ανατομία της αμπέλου και τα αμπελουργικά προϊόντα που μπορούν να αποκτηθούν από την εκάστοτε ποικιλία.
- Στάδια ανάπτυξης και ωρίμανσης των ραγών – μεταβολές στη χημική σύσταση των ραγών, τεχνολογική ωριμότητα και παράγοντες που την επηρεάζουν.
- Τεχνολογία Οίνου – Ιστορική αναδρομή.
- Παραγωγή οίνου παγκοσμίως. Κατάταξη των Ελληνικών Οίνων.
- Σύσταση σταφυλιού, τεχνολογική ωριμότητα, τρύγος, σύσταση γλεύκους, ζύμες και καλλιέργειες ζυμών.
- Αλκοολική ζύμωση και παράγοντες που την επηρεάζουν.
- Λευκή Οινοποίηση. Ερυθρή Οινοποίηση.
- Μηλογαλακτική ζύμωση.
- Ειδικές οινοποιήσεις: Αφρώδεις, Γλυκείς και αρωματισμένοι οίνοι.
- Ασθένειες Οίνου.
- Χημική σύσταση οίνου.
- Εκμετάλλευση αποβλήτων οινοποίησης.
Συγγράμματα:
1. Ε. Σουφλερός , Οινολογία επιστήμη και τεχνολογία, Σουφλερού Ουρανία-Ελόντι, 2015, Κωδικός Εύδοξου: 68382981
2. Μ. Σταυρακάκης, Αμπελουργία, Έμβρυο εμπορική ΜΟΝ. ΙΚΕ, 2019, Κωδικός Εύδοξου: 86200884
3. Ι. Βαγιάνος, Πρακτική αμπελουργία – οινολογία, Ψυχαλος & ΣΙΑ Ο.Ε., 1986,Κωδικός Εύδοξου: 12673
4. Π. Τσέτουρας, Η Τέχνη της Αμπελουργίας, Σταμούλη ΑΕ, 2009, Κωδικός Εύδοξου: 12370915
5. Π. Τσέτουρας, Οινοτεχνία, Σταμούλη ΑΕ, 2008, Κωδικός Εύδοξου: 22944.