506 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ – ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ
Κατηγορία: Επιλεγόμενο Ώρες Θεωρίας: 3 Ώρες Εργαστηρίου: 0 Πιστωτικές Μονάδες: 4 |
Τύπος Μαθήματος: Ειδικού Υποβάθρου Προαπαιτούμενα Μαθήματα: – Γλώσσα Διδασκαλίας και Εξετάσεων: Ελληνική Το μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές ERASMUS: Όχι |
Περιεχόμενο μαθήματος:
- Η μορφολογία και ανατομία της αμπέλου και τα αμπελουργικά προϊόντα που μπορούν να αποκτηθούν από την εκάστοτε ποικιλία.
- Στάδια ανάπτυξης και ωρίμανσης των ραγών – μεταβολές στη χημική σύσταση των ραγών, τεχνολογική ωριμότητα και παράγοντες που την επηρεάζουν.
- Τεχνολογία Οίνου – Ιστορική αναδρομή.
- Παραγωγή οίνου παγκοσμίως. Κατάταξη των Ελληνικών Οίνων.
- Σύσταση σταφυλιού, τεχνολογική ωριμότητα, τρύγος, σύσταση γλεύκους, ζύμες και καλλιέργειες ζυμών.
- Αλκοολική ζύμωση και παράγοντες που την επηρεάζουν.
- Λευκή Οινοποίηση. Ερυθρή Οινοποίηση.
- Μηλογαλακτική ζύμωση.
- Ειδικές οινοποιήσεις: Αφρώδεις, Γλυκείς και αρωματισμένοι οίνοι.
- Ασθένειες Οίνου.
- Χημική σύσταση οίνου.
- Εκμετάλλευση αποβλήτων οινοποίησης.
Συγγράμματα:1. Ευάγγελος Ηρ. Σουφλερός, 2015, ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ, ΣΟΥΦΛΕΡΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ-ΕΛΟΝΤΙ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 683829812. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΓΙΑΝΟΣ, 1986, ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ – ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ, ΨΥΧΑΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ & ΣΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ο.Ε.,Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 126733. Μανόλης Ν. Σταυρακάκης, 2019, ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ, ΕΜΒΡΥΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΜΟΝ. ΙΚΕ,Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 862008844. Τσέτουρας Λ. Παναγιώτης, 2009, Η Τέχνη της Αμπελουργίας, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΑΕΚωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 12370915