Το Εργαστήριο Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Ερευνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) διοργάνωσε με επιτυχία σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Rutgers University-School of Public Health και MIT των ΗΠΑ, το εξειδικευμένο διεθνές σεμινάριο Sustainability Masterclass. Η σειρά των διαλέξεων πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αμφιθέατρο Δρακοπούλου, κατά το διάστημα 6-9 Νοεμβρίου 2023. Το σεμινάριο διεξάχθηκε στην Αγγλική γλώσσα και το παρακολούθησαν εκπρόσωποι από επιχειρήσεις και οργανισμούς, Kαθηγητές, ερευνητές υποψήφιοι διδάκτορες και φοιτητές.
Η Επιστημονική Επιτροπή του Sustainability MasterClass στελεχώθηκε από Καθηγητές από τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του ΕΚΠΑ (https://conferences.uoa.gr/event/74/page/510-committees). Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετείχαν οι:
- Καθηγητής Μιχαήλ Γρ. Βραχόπουλος, Εργαστήριο Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Ερευνών, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ
- Επ. Καθηγήτρια Μαρία Κ. Κούκου, Εργαστήριο Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Ερευνών, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ
- Καθηγητής Βασίλειος Σταθόπουλος, Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ
- Καθηγήτρια Χριστίνα-Άννα Μητσοπούλου, Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ
- Αν. Καθηγήτρια Μαργαρίτα Ασημακοπούλου, Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.
Η διοργάνωση του Sustainability MasterClass εντάσσεται και συνεισφέρει στην στρατηγική για τον εξωστρεφή προσανατολισμό του Πανεπιστημίου μας. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να εμβαθύνουν στα καίρια ζητήματα της αειφορίας, καλλιεργώντας δεξιότητες οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή έρευνας αιχμής από νέους και καταξιωμένους επιστήμονες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
Στο σεμινάριο έδωσαν διαλέξεις Καθηγητές από Πανεπιστήμια των ΗΠΑ μεταφέροντας σύγχρονες γνώσεις και πρακτικές στην ηγεσία της αειφορίας και στην προσαρμογή των οργανισμών όταν υιοθετούν δράσεις αειφορίας. Το πρόγραμμα περιλάμβανε πλήθος διαλέξεων σε θέματα που προσέγγισαν την αειφορία σε όλες τις διαστάσεις. Στην έναρξη του Sustainability Masterclass (1η ημέρα) χαιρέτησαν εκ μέρους του ΕΚΠΑ, η Αντιπρύτανις του ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, ο Καθηγητής Νικόλαος Θωμαϊδης, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ και η Καθηγήτρια Χριστίνα-Άννα Μητσοπούλου, εκ μέρους του του Κέντρου Αριστείας του ΕΚΠΑ με θεματικό αντικείμενο «Ενέργεια-Ανανεώσιμες Μορφές της και Μεταφορές».
Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Philip Demokritou (Henry Rutgers Chair and Professor of Nanoscience and Environmental Bioengineering, Rutgers University & Adjunct Professor, Harvard University) παρουσίασε το πρόγραμμα του σεμιναρίου. Ο Καθηγητής Nicholas Askounes Ashford (Professor of Technology, Policy Director Technology & Law Program, Massachusetts Institute of Technology) μίλησε για την Αειφορία σε όρους οικονομικής ανάπτυξης, απασχόλησης και περιβάλλοντος καθώς και για τη σχέση Οικονομικής Ανάπτυξης, Παγκοσμιοποίησης (Εμπόριο) & Αειφορίας. Ο Καθηγητής Philip Demokritou και ο Καθηγητής Helmut Zarbl (Chair and Professor of Toxicology, Department of Environmental and Occupational Health. School of Public Health, Research Dean Rutgers University) μίλησαν για τις Προκλήσεις και τις Ευκαιρίες σε σχέση με την Αειφορία, την Πλανητική και την Ανθρώπινη Υγεία. Τέλος, η Καθηγήτρια Wendy Purcell (Rutgers University & Academic Research Scholar, Harvard University) μίλησε για τις Παγκόσμιες Μεγα-Τάσεις, την Αειφορία και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, ο Καθηγητής Philip Demokritou (Henry Rutgers Chair and Professor of Nanoscience and Environmental Bioengineering, Rutgers University & Adjunct Professor, Harvard University) και ο Καθηγητής Helmut Zarbl (Chair and Professor of Toxicology, Department of Environmental and Occupational Health. School of Public Health, Research Dean Rutgers University) επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και συνομίλησαν με τον Πρόεδρο του τμήματος Καθηγητή Θεόδωρο Ζαχαριάδη, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Καθηγητή Μιχάλη Βραχόπουλο και την Επ. Καθηγήτρια Μαρία Κούκου για πιθανές συνεργασία μεταξύ του πανεπιστημίου Rutgers και του τμήματος.