Προσφάτως ανακοινώθηκε από τον έγκριτο φορέα Times Higher Education, η πολύ σημαντική παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων «THE University Impact Rankings».

https://www.timeshighereducation.com/impactrankings#!/length/25/locations/GRC/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/undefined

Πρόκειται για μία αξιολόγηση της θέσης των Πανεπιστημίων παγκοσμίως, με βάση την οικονομική και κοινωνική τους επίδραση, όπως αυτή αποτιμάται σε σχέση με τους δεκαεπτά στόχους βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.  H συγκεκριμένη κατάταξη δημοσιεύεται για 5η συνεχόμενη χρονιά, και η φετινή έκδοση είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σε συμμετοχή Πανεπιστημίων, περιλαμβάνοντας πάνω από 1.700 Ιδρύματα από 110 χώρες και περιφέρειες, σε 18 πίνακες – έναν για κάθε έναν από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs), καθώς και μία συνολική κατάταξη.

 

Η φετινή ανακοίνωση επιφύλαξε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τις υψηλότερες επιδόσεις και διακρίσεις στην ιστορία του αφού για πρώτη φορά κατατάσσεται στα καλύτερα 10 Πανεπιστήμια παγκοσμίως στον Στόχο 5, ο οποίος αφορά την πολιτική και τις ενέργειες των Ιδρυμάτων για την Ισότητα των φύλων,  καταλαμβάνοντας την 9η θέση μεταξύ 1081 Πανεπιστημίων . Επιπροσθέτως το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 27η θέση παγκοσμίως στον Στόχο 4: Ποιοτική Εκπαίδευση (Quality Education) και στην 69η θέση στον κόσμο στον Στόχο 10. «Μείωση Ανισοτήτων».  Επιπροσθέτως το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει εξαιρετικά υψηλές θέσεις και επιτυγχάνει διακρίσεις και σε άλλους τέσσερις επιμέρους στόχους οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, στους οποίους βρίσκεται για πρώτη φορά, και στους τέσσερις,  την ίδια χρονιά στις θέσεις 101-200.  Η άνοδος του Ιδρύματος καθίσταται ακόμη πιο σημαντική αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η συμμετοχή των Πανεπιστημίων αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με πέρυσι (1700 φέτος από 1406 το 2022). Τα αποτελέσματα της  κατάταξης επιβεβαιώνουν την σημαντική επίδραση που ασκεί το ΕΚΠΑ στην βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας, στην οικονομική ανάπτυξη, στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην παιδεία και την υγεία.

 

THE_Impact_Ranking2023