302 ΧΗΜΕΙΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κατηγορία: Υποχρεωτικό Ώρες Θεωρίας: 5 Ώρες Εργαστηρίου: 0 Πιστωτικές Μονάδες: 8 |
Τύπος Μαθήματος: Επιστημονικής Περιοχής Προαπαιτούμενα Μαθήματα: – Γλώσσα Διδασκαλίας και Εξετάσεων: Ελληνική Το μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές ERASMUS: Όχι |
Περιεχόμενο μαθήματος:
- Εισαγωγή στη Χημεία και Τεχνολογία τροφίμων.
- Η Χημεία του Νερού.
- Πρωτεΐνες και Υδατάνθρακες. Ανόργανα Συστατικά, Βιταμίνες και Εμπλουτισμένα Τρόφιμα.
- Λιπαρές ‘Ύλες: Δομές και Χημικές ιδιότητες. Ένζυμα.
- Πρόσθετα τροφίμων. Ανεπιθύμητα ουσίες στα τρόφιμα.
- Αντιδράσεις αλλοίωσης των τροφίμων, φυσικά αντιοξειδωτικά, τρόποι και διεργασίες για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων, φυσικά αντιοξειδωτικά.
- Χημεία και Τεχνολογία κρέατος.
- Χημεία και τεχνολογία γάλακτος και των προϊόντων του.
- Χημεία και Τεχνολογία δημητριακών.
- Χημεία και τεχνολογία αλκοολούχων ποτών.
- Χρωματογραφική ανάλυση τροφίμων.
Συγγράμματα:
1. Ι. Ζαμπετάκης, Χ. Προεστός, Π. Μαρκάκη, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Σταμούλη ΑΕ, 2014, Κωδικός Ευδόξου: 41962611
2. J.W Brady, Εισαγωγή στη Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Broken Hills Publishers, 2020, Κωδικός Ευδόξου: 86055599
3. Β. Κιοσέογλου, Γ. Μπλέκας, Αρχές Τεχνολογίας Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνης ΑγιςΣάββας, 2010, Κωδικός Ευδόξου: 3914
4. Δ. Μπόσκου, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Γαρταγάνης Αγις-Σάββας, 2021, Κωδικός Ευδόξου: 102125820.
5. H-D Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Τζιόλα Α.Ε., 2011, Κωδικός Ευδόξου: 18549076
6. Α. Κουτίνας, Μ. Κανελλάκη, Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων, Εκδόσεις Κωστάκης, 2019, Κωδικός Ευδόξου: 86195516