604 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ
Κατηγορία: Επιλεγόμενο Ώρες Θεωρίας: 3 Ώρες Εργαστηρίου: 0 Πιστωτικές Μονάδες: 4 |
Τύπος Μαθήματος: Επιστημονικής Περιοχής Προαπαιτούμενα Μαθήματα: – Γλώσσα Διδασκαλίας και Εξετάσεων: Ελληνική Το μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές ERASMUS: Όχι |
Περιεχόμενο μαθήματος:
- Νομοθεσία, ορισμός γάλακτος.
- Είδη γάλακτος.
- Χημικές και φυσικές ιδιότητες γάλακτος.
- Παραγωγή και σύσταση γάλακτος – Δείκτες υγιεινής.
- Ποιοτικός έλεγχος νωπού γάλακτος (έλεγχος νοθείας με νερό, ανίχνευση των διαφόρων ειδών γάλακτος σε μίγματα).
- Επεξεργασία και μεταποίηση γάλακτος.
- Έλεγχος βαθμού θερμικής επεξεργασίας γάλακτος.
- Κύρια προϊόντα γαλακτοκομίας στην Ελλάδα.
- Προϊόντα γαλακτοκομίας ανά τον κόσμο.
- Εξοπλισμός βιομηχανίας γάλακτος.
- Πρότυπες βιώσιμες εγχώριες παραγωγικές μονάδες.
- Συσκευασία, αποθήκευση, διακίνηση, πιστοποίηση, εμπορία, εξαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Ασφάλεια και υγιεινή των βιομηχανιών γάλακτος. Κίνδυνοι επιμόλυνσης.
- Μαστίτιδες και αντιβιοτικά.
- Πήξη γάλακτος με χρήση επιθυμητών μικροοργανισμών/Εναρκτήριες καλλιέργειες.
- Διατροφική αξία.
- Λειτουργικές ιδιότητες.
- Νέες τάσεις στη γαλακτοκομία.
Συγγράμματα:
1. Α. Μάντης, Δ. Παπαγεωργίου, Δ. Φλετούρης, Α. Αγγελίδης, Υγιεινή και Τεχνολογία του γάλακτος και των προϊόντων του, Εκδόσεις Κυριακίδη Α.Ε., 2018, Κωδικός Εύδοξου: 77115315
2. Α. Varnam, J. Sutherland, Γάλα και Προϊόντα Γάλακτος, Εκδόσεις Παρίκου & ΣΙΑ ΟΕ, 2008, Κωδικός Εύδοξου: 14489
3. Χ. Κεχαγιάς, Ε. Τσάκαλη, Επιστήμη και Τεχνολογία Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Εκδόσεις νέων τεχνολογιών ΙΚΕ, 2017, Κωδικός Εύδοξου: 68400164.
4. Σ. Καμιναρίδης, Γ. Μοάτσου, Γαλακτοκομία, Εκδόσεις Έμβρυο εμπορική εκδοτική ΙΚΕ, 2009, Κωδικός Εύδοξου: 86200313.