710 ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κατηγορία: Επιλεγόμενο Ώρες Θεωρίας: 2 Ώρες Εργαστηρίου: 0 Πιστωτικές Μονάδες: 3 |
Τύπος Μαθήματος: Επιστημονικής Περιοχής, Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Προαπαιτούμενα Μαθήματα: 302. Έλεγχος Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων Γλώσσα Διδασκαλίας και Εξετάσεων: Ελληνική Το μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές ERASMUS: Όχι |
Περιεχόμενο μαθήματος:
- Ορολογία και γενικά στοιχεία οργανοληπτικού ελέγχου.
- Εφαρμογές της οργανοληπτικής αξιολόγησης.
- Φυσιολογικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά των αισθήσεων που λαμβάνουν χώρα σε έναν οργανοληπτικό έλεγχο.
- Οργάνωση οργανοληπτικού ελέγχου.
- Επιλογή και εκπαίδευση δοκιμαστών.
- Χώρος και συνθήκες αξιολόγησης.
- Εκτέλεση οργανοληπτικού ελέγχου.
- Δοκιμές διάκρισης.
- Οργανοληπτικές δοκιμές προτίμησης – αποδοχής.
- Δοκιμές διαβάθμισης.
- Μεθοδολογίες οργανοληπτικών ελέγχων (Δυναμικές-Ευαισθησίας).
- Συσχέτιση οργανοληπτικών και αναλυτικών μεθόδων.
- Οργανοληπτικός Έλεγχος και Αυθεντικότητα Τροφίμων.
- Περιγραφική ανάλυση.
- Συναισθηματικές δοκιμές.
- Στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων οργανοληπτικού ελέγχου.
Συγγράμματα:
1. Ι. Τσακνής, “Οργανοληπτικός Έλεγχος Τροφίμων”, εκδόσεις Α. Παπασωτηρίου & ΣΙΑΙ.Κ.Ε, 2013, Κωδικός Εύδοξου: 33154008.
2. Χ. Προεστός, Σ. Μηνιάδου-Μεϊμάρογλου, Διατροφή και Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις ΕΚΠΑ, 2022, ISBN: 9789604662791